En leddlåsning oppstår når normal bevegelse i et ledd innskrenkes eller forsvinner helt, og hindrer bevegelse i leddet. I noen tilfeller kan også en feilstilling i leddet oppstå. Det er mange årsaker til dette, bl.a. stive muskler med høy spenning som utøver et drag på ryggskiver eller andre ben i kroppen. Aktivitetsnivå, stressnivå, ulykker, bevegelsesmønster og medfødt anatomi er faktorer som spiller inn på muskeltone/muskelspenninger og generell bevegelse i ledd.

En leddmanipulasjon er kiropraktorens verktøy for å gjenskape tapt bevegelse i leddet, og strekke på stramme, spente muskler og muskler i akutt spasme. Dette er spesifikke korreksjoner, som skjer LANGSMED leddets naturlige bevegelsesflate for å gjenskape leddets funksjon og naturlige bevegelsesutslag. «KNEKKET» heter egentlig, ‘kavitasjon’, og kommer av at vakuumet som finnes imellom leddene brytes opp – litt som ‘poppet’ fra en bruskork!

Når kiropraktoren får leddet til å ‘gape’, er det ikke bare leddets naturlige bevegelse som gjenskapes, det er en rekke prossesser i kroppen som aktiveres, bl.a. smøres leddet ved hjelp av nitrogengasser. Litt ‘smøreolje’ i leddet er hensiktsmessig for å opprettholde bevegelsen som er gjenskapt!

En leddmanipulasjon vil også ha påvirkning på nerver og nervesystem. Ryggskivene danner en ryggsøyle, som konstruerer en tunnel der ryggmargen med alle dens nerveutspring og nervesignaler går igjennom – dette gjør at funksjon i ryggskiver, ryggsøyle og tilstøtende muskulatur også spiller inn på funksjon i nerver og nervesystem.

Kropp er en svært avansert konstruksjon, og kiropraktoren hjelper kroppen til å hjelpe seg selv – ved hjelp av normalisering av funksjon i muskler, ledd og nervesystem, som hindrer smertefulle dysfunksjoner fra muskler i krampe og statiske ledd. Der betennelsesdempende medisiner og smertestillende kamuflerer smertene, gjenoppretter leddmanipulasjon funksjon og bevegelse i ledd, som igjen normaliserer smerten fra dysfunksjonelt vev.

Ved store slitasjeforandringer og kroniske overspenninger i musklene er det vanskeligere for kiropraktoren å gjenskape normal funksjon ved hjelp av leddmanipulasjon, ettersom din anatomi har «satt seg» i et dysfunksjonelt spor, og spasmer i muskulaturen har stabilisert skaden og gjort den kronisk. Derfor er det viktig å utrede din plage så fort den oppstår, for å raskt kunne bli kvitt plagene, og bevisstgjøre deg i forhold til din plage og relevante mottiltak.
 
Kiropraktor Carl Chirstian Ashton Johnsen